tisdag 30 november 2010

Viveca Urwitz bluff om sprutbyte

Stockholms stad hoppar inte på förslaget om sprutbyte för narkomaner enligt TV-uppgifter i går kväll (29/11). Det är bra, eftersom bluffen om sprutbyte i en TT-intervu med Viveca Urwitz publicerad i SvD och AB den 31 oktober nu är uppenbar. Undersökningen hon hänvisar till, (The dynamics of two separate but linked CRF01_AE outbreaks among IDUs in Stockholm
3 and Helsinki), innehåller inte något som stöder hennes uttalanden om att sprutbyte skulle ha kunnat förhindra hiv-smitta bland injektionsnarkomaner.

Det var socialläkare Anders Annell som satte mig på spåret i denna fråga. Sedan jag nu själv fått ta del av ovan nämnda studie kan jag konstatera samma sak som han. Viveca Urwitz bluffade om detta. Det är anmärkningsvärt att högutbildade akademiker kan syssla med ren bluff. Det är lika anmärkningsvärt att TT går på en sådan bluff utan att kontrollera fakta.

Av detta kan vi lära oss att alla sådana uttalanden i sprutbytesfrågan alltid måste kontrolleras. Risken att tro går före vetande är lika stor bland högutbildade akademioker som bland den mindre kunniga allmänheten.

Därför är det bra att Stockholms stad inte fattar beslut nu om sprutbyte utan lämnar öppet för en ny remissomgång. Man kan ju hoppas att politikerna i stadshuset tar någon lärdom av det inträfffade. Men säker kan man absolut inte vara.

Rolf Bromme

Inga kommentarer: