tisdag 7 juni 2011

Historielösa ungdomspolitiker

Tillsammans med Kristoffer Johansson, kommunalpolitiker (FP) i Halmstad och verksam i UNGA-KRIS, har jag skrivit en debattartikel i Hallandsposten i dag (7/6):

Se länken:
http://hallandsposten.se/asikter/debatt/1.1237668-narkotikapolitik-domd-att-misslyckas

Vi bemöter två unga liberala politiker i Halland. De vill avkriminalisera narkotikabruk som medel mot narkotikaproblem. Detta är ett exempel på den historielöshet som under många år har präglat den svenska skolan.

För 50 år sedan lanserade samma förbund samma tankegångar i samma syfte. Men verkligheten tvingade dessa ungdomar att lämna sina, som de trodde, radikala förslag snabbt.

Detta avkriminaliseringsförsök på 1960-talet ledde till en snabb ökning av narkotikamissbruket i Stockholm. Inte under någon period, vare sig före eller efter försöksverksamheten på 1960-talet, har antalet missbrukare ökat så snabbt. Efter några uppmärksammade dödsfall stoppades försöksverksamheten och den svenska narkotikapolitiken blev därefter mera restriktiv.

Vi ska lära av tidigare misstag och inte upprepa samma misstag igen. Historielösheten är en tröttsam vara som vi kan vara utan.

Rolf Bromme

Inga kommentarer: