lördag 22 oktober 2011

"Sånger för Själen" - ny CD på Nosac Records

Fredagen den 21 oktober släppte Nosag Records min nya CD: "Sånger för Själen". Det handlar om romanser, sånger i sångspel, opera och kyrkomusik från år 1600 till 1900-tal. Klassiska kompositörer är representerade som Erik Gustaf Geijer, J.A. Josephson, Wilhelm Peterson-Berger, Jean Sibelius, Richard Strauss, Franz Schubert, Richard Wagner, Gustaf Mahler, Gabriel Fauré, César Franck, John Dowland och Edvard Grieg.

Alla sånger har ett gemensamt: de berör själen på olika sätt, inte minst i texterna. Den första sången Natthimlen är skriven av E.G Geijer som övergick från konservatismen till liberalismen under 1800-talet. Den allra sista, Sången om Korsspindeln av Sibelius, ingick i sångspelet Kung Kristian II (Kristian Tyrann kallad av svenskarna) handlar om bundenheten till en enväldig härskare för mer än hundra år sedan, nämligen Storfursten av Finland - den ryske tsaren, som startade en förryskningsprocess i Finland, vilket dåtidens kulturpersonligheter, bl.a. poeten Adolf Paul och kompositören Jean Sibelius vände sig emot. Men de kunde inte på grund av censuren skriva om detta och nämna tsaren vid namn utan gjorde omskrivningen om Kristian Tyrann. Också Sibelius var påverkad av den tidens liberala strömningar.

Denna nya CD har varit möjlig att göra därför att jag har haft en utomordentligt skicklig pianist till min hjälp, Anouchka Mukherjee, som är född i London men har svensk moder. Denna förnämliga pianist lyfter också sången och sångaren till bättre prestationer ifråga om tolkningar av de vackra sångerna.

Den nya CD;s kommer att finnas tillgänglig på grammofonbolaget Naxos hemsida, där det går att beställa den.

Rolf Bromme

Inga kommentarer: