torsdag 22 januari 2009

KSAN - De svenska kvinnoorganisationernas samarbetsorgan: Rätt till tillfrisknande eller fortsatt beroende?

KSAN kräver att drogfri behandling måste utgöra huvudspåret inom
narkomanvården!

Det övergripande målet för den svenska narkotikapolitiken är ett narkotikafritt samhälle och att det finns en bred folklig och politisk uppslutning kring en restriktiv narkotikapolitik.

Att bekämpa tillgången på narkotika är en förutsättning för ett effektivt förebyggande arbete. Narkotikamissbruk kan och ska upptäckas tidigt. Då kan ett missbruk brytas tidigt.

Missbruk av droger är ett socialt problem och skall därför i första hand åtgärdas med sociala insatser. Enligt gällande lagstiftning skall samhällets åtgärder bidra till att den enskilde varaktigt kan komma ifrån sitt missbruk – inte att hållas fast i ett kemiskt beroende av olika preparat.

För den enskilde narkomanen är det ofta en lång process att sluta sitt missbruk. Många missbrukare nekas idag drogfri behandling av ekonomiska skäl. Missbrukande kvinnor utgör här en ytterst sårbar och utsatt grupp och saknar erbjudanden om tidiga insatser och god vård och behandling.

Ett obehandlat/felbehandlat beroende leder till ökat lidande och för tidig död. Målet med behandlingen måste alltid vara ett värdigt liv utan narkotiska preparat. KSAN kräver att den rätten bör tillskrivas även de tyngsta narkomanerna.

KSAN är de svenska kvinnoorganisationernas samarbetsorgan för frågor som berör alkohol och andra beroendeframkallande medel utifrån ett kvinnoperspektiv.

KSAN vill medverka till en samhällsmiljö utan skador och missbruk av alkohol, narkotika och andra beroendeframkallande medel som t ex sömnmedel och lugnande medel.

KSAN är även representerat i EUs Civil Society Forum on Drugs in the EU.

Med vänlig hälsning
Leena Haraké
Kanslichef
KSAN - Kvinnoorganisationernas Samarbetsråd i Alkohol - och Narkotikafrågor
Östermalmsgatan 33
114 26 Stockholm
www.ksan.se
tel 08 10 10 41/10 10 51
fax 08 22 81 22

Inga kommentarer: