torsdag 24 februari 2011

Socialstyrelsen backar om evidensen för sprutbyte

I går svarade socialstyrelsen på kritiken mot sprutbyte. Det man kan konsterar från det svaret är att socialstyrelsen nu hävdar att det finns evidens för ett ändrat riskbeteende. Men de påstår inte längre att sprutbyte skyddar mot hiv-smitta, som debatten hittills handlat om.

Det är ju bra att diskussionen därmed hyfsas en smula, eftersom tron på sprutbyte har blivit nästan religiös. Ändå tycker socialstyrelsen att man ska ha sprutbyte i hela landet. Trots att det är fullt möjligt att ändra injektionsnarkomanernas riskbeteende utan att införa sprutbyte. Men socialstyrelsen kan tydligen inte ändra uppfattning trots att det vetenskapliga underlaget är starkt ifrågasatt av de brittiska forskarna. Det är litet patetiskt, faktiskt.

Varför ifrågasätter inte socialstyrelsen sprutbytesverksamheten i Malmö och Lund. Socialstyrelsen har som tillsynsmyndighet varit där och funnit att man bryter mot lagen på två punkter. 1) Det delas ut många fler sprutor än som kommer tillbaka, och 2) Skyldigheten att märka de utdelade sprutorna har man överlämnat till injektionsnarkomanerna, som får klisterlappar att sätta på sprutorna, när de har använts. Det är väldigt få märkta sprutor som kommer tillbaka.

Varför kritiserar inte socialstyrelsen detta och kräver att lagen skall följas? Socialstyrelsen är ju tillsynsmyndighet över sprutbytesverksamheten.

Rolf Bromme

Inga kommentarer: