måndag 28 februari 2011

Socialstyrelsen måste erkänna att evidensen har blåst bort

Debatten om sprutbyten är nu inne i sitt slutskede. Vår slutreplik på Brännpunkt i SvD publicerades i dag. Socialstyrelsen har följt med i debattens vindkantring i stället för att försvara senaste vetenskapliga forskning.

Socialstyrelsen har litat på WHO:s rekommendationer - och det må så vara. Men när brittiska forskare granskar den forskning som rekommendationen vilar på och kommer fram till att rekommendationen inte har någon hållbar grund, måste Socialstyrelsen ta bladet från munnen och erkänna detta - helt oavsett vad samma myndighet har uttalat tidigare.

Då kan inte Socialstyrelsen fortsätta att stöjda införande av sprutbyte i hela Sverige. Dåm måste det komma nya signaler från Socialstyrelsen. Det är detta debatten handlar om. Politikern tror ju att Socialstyrelsen har bästa expertis till sitt förfogande, när den rekommenderar sprutbyte.

Det är tur att det finns fristående forskare som har gedigna kunskaper på området och lång erfarenhet. Socialläkare Anders Annell är just en sådan person. Vi som stöder honom (Jens Lunndergård, läkare, politikerna i landstinget: Lars Joakim Lundquist, M, Lennart Nilsson, KD, och Lennart Rohdin, FP, och jag själv, som är journalist), gör det för att vi är övertygade att han har den kunskap som Socialstyrelsen saknar på det här området.

Tillsammans har vi visat vad det här handlar om. Det bästa för Socialstyrelsen är att acceptera att de haft fel, när de litat på WHO:s rekommendation, och Socialstyrelsen inte längre kan stödja sprutbyte i Sverige. Då kan vi lämna den här debatten och gå vidare.

Vi vill att Socialstyrelsens rekommendation inom sjukvården ska vila på evidensbaserad forskning. När evidens saknas, måste man erkänna detta, inte låtsas som om den finns.

Läs vår slutreplik i SvD: http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/markligt-av-socialstyrelsens-om-sprutbyte_5973353.svd

Rolf Bromme

Inga kommentarer: