söndag 17 juni 2007

Din frustration handlar om uppdelningen mellan P2 och P6

Hej Rolf,

tack för ditt brev! Du har många synpunkter på P2 och därför är jag särskilt glad att du hör av dig. Jag anar att din frustation nu senast handlar om uppdelningen mellan P2 och P6 över Stockholm, som är beslutats av vår VD och styrelse. I resten av landet har ju P2 sedan många år tillbaka haft det delade uppdaget att vara en kanal både för klassisk musik och för program på andra språk än svenska. Som aktiv politiker vet du säkert att detta hör ihop med vårt sändningstillstånd, där vi har ett tydligt uppdrag att erbjuda program på de egna språken för minoriteter och vissa invandrargrupper.

Som musiklyssnare förstår jag att du upplever detta som en försämring av P2 i Stockholm, eftersom du måste hoppa mellan kanalerna. Jag skulle också vara lyckligare om vi kunde erbjuda ett samlat utbud av klassisk och annan s k "seriös" musik i en enda radiokanal över hela landet, och hoppas att med nya sändningsvillkor och nya plattformar blir möjligt i framtiden. Och ja, jag är medveten om dilemmat med det dubbla uppdraget, att man stänger av när det kommer språkprogram och sedan inte sätter på igen.

Under tiden har vi försökt göra musikutbudet i P2 så tydligt som möjligt över vardagarna, så att vi har flödande klassisk musik hela mornarna och förmiddagarna från 06.50 till 12.30, ett lunchblock med seriösa bildande program fram till 13.30, kvällstid ett mer lättlyssnat utbud från 18 till 19.30, därefter vårt P2 Liveblock med levande egeninspelad musik och på sen kvällstid våra gränsöverskridande musikprogram som Kalejdoskop och Eldorado... Så ska de klassiska lyssnara förhoppningsvis också veta när det är klassisk musik och när det är något annat.

Detta är också tanken med NYhetsbrevet, att vi ska hjälpa lyssnarna att välja!

Någon renodlad "klassisk" kanal har ju P2 aldrig varit, det har alltid funnits jazz och folkmusik och en del annat och jag tror inte att vi under överskådlig tid kommer att kunna erbjuda både en klassisk kanal och en annan musikkanal med jazz etc. Däremot finns ju SR Klassiskt som webbkanal i den mån du kan sitta och jobba vid datorn och lyssna den vägen.

Jag undrar vad det är för "folkbildande" program du saknar i tablån och vilka de tramsiga pratprogrammen är, de s k tyckarprogrammen? Och vad du trots allt tycker är bra?

Med vänlig hälsning,
Elle-Kari Höjeberg

Inga kommentarer: